WARUNKI UBOJU ZWIERZĄT W GOSPODARSTWIE NA UŻYTEK WŁASNY
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu informuje, że w związku ze zmianą z dniem 19 listopada 2010 r. rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2010 r. Nr 207 poz. 1370) posiadacz zwierząt gospodarskich ma prawo ich uboju na terenie własnego gospodarstwa.
Jest to ubój własnych zwierząt gospodarskich celem pozyskania mięsa na użytek własny, przy spełnieniu następujących warunków uboju i badania poubojowego mięsa.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego § 1 pkt 34 „niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny zagrożone jest karą pieniężną w wysokości od 100,00 do 2000,00 zł.
1. Na 24 godziny przed ubojem posiadacz zwierząt gospodarskich informuje Powiatowego Lekarza Weterynarii na piśmie (według załącznika) o zamiarze przeprowadzenia uboju.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu, 32-600 Oświęcim ul. Nideckiego 26
Nowości i inne informacje o działalności Powiatowego inspektoratu Weterynarii w Oświęcimiu na stronie internetowej www.piw.oswiecim.pl
2. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec kóz, w informacji musi się znaleźć deklaracja o utylizowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka (SRM) ) poprzez zgłoszenie i oddanie za pokwitowaniem do zakładu utylizacyjnego.
3. W przypadku uboju trzody chlewnej i nutrii mięso podlega (obowiązkowo) badaniu na obecność włośni. Taki sam obowiązek dotyczy mięsa dzików.
Próbę do badania pobiera ;
- urzędowy lekarz weterynarii w przypadku, gdy tusza podlega pełnemu badaniu poubojowemu,
- posiadacz mięsa, w przypadku badania wyłącznie w kierunku obecności włośni
Sposób pobierania próbek mięsa do badania i zasady dostarczania do urzędowego lekarza weterynarii (według załącznika 2 ).
UWAGA ubój bydła powyżej 6 miesięcy jest niedopuszczalny poza rzeźnią.
Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku cieląt (do 6 miesiąca życia) są:
1) migdałki,
2) jelita od dwunastnicy do odbytnicy,
3) krezka z tłuszczem okołojelitowym i węzłami chłonnymi
4) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku owiec i kóz (do 12 miesiąca życia) są:
1) jelito biodrowe,
2) śledziona,
3) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.
Materiałem szczególnego ryzyka (SRM) w przypadku owiec i kóz (powyżej 12 miesiąca życia) są:
1) rdzeń kręgowy,
2) czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi,
3) migdałki,
4) jelito biodrowe,
5) śledziona,
6) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej mające kontakt z SRM.