Danie zostało nagrodzone w ramach konkursu Kulinarne Powroty- Smaki Czterech Regionów, który został przeprowadzony w ramach krajowego projektu współpracy pt. „Kulinarne Unikaty Chałup- Nowością Inspiracją Atrakcją”- KUCHNIA, którego uczestnikiem jest LGD Dolina Soły.
Po ocenie przygotowanych potraw pod względem związku potrawy z obszarem LGD „Dolina Soły”, atrakcyjności tradycyjnej potrawy regionalnej, smaku i estetyki podania Komisja wyłoniła zwycięzców Konkursu „Kulinarne Powroty – Smaki Czterech Regionów”.
I miejsce – Old Tree Villa & Restaurant w Broszkowicach – zupa Biełucha
II miejsce – Hotel „Relax” w Kętach – zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
III miejsce- Restauracja „Strefa” należąca do Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „NOWOSTYL 2” Ewa Herma w Wieprzu – kotlet po wieprzowsku z boczkiem i pieczarkami z patelni z ziemniaczanym puree i buraczkami z chrzanem na ciepło
Przygotowane potrawy wywarły duże wrażenie kulinarne a obrady komisji konkursowej przebiegały w burzliwej atmosferze.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy, a mieszkańców zapraszamy do poznawania lokalnych smaków.