Zagrożenie zjadliwą grypą ptaków (HPAI)

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Oświęcimiu informuje o zaleceniach dotyczących hodowli drobiu w związku z realnym zagrożeniem rozprzestrzenienia się wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu podtypu H5N8.

ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU - CHÓW PRZYZAGRODOWY
– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
– przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia
kontaktów z dzikim ptactwem;
– odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
– przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod
szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
– unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
– zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy
lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
– po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
– osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w
przemysłowych fermach drobiu.
 

ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI POCZTOWYCH
– karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
– przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
 

ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU
– przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz
jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod
warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
– karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
– zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
– szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich
wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
– ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
– rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
– wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
– obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
– rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
– używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
– wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
– brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
 

DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
– słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
– należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem
obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
– należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich (umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
– nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
– nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
– jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej
usuwać opadłe owoce.